HABERLER

-Trabzon Limanı Çok Önemli

haber61.net / 06.05.2009

Trabzon'da faaliyet gösteren Trabzontur Turizm ve Ticaret Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Teoman Çakır, 1982 yılında kurulan Ömer Çakır Gemi Acenteliği ve daha sonra 1991 yılında kurulan Trabzontur firması ile ithalat, ihracat gemi acenteliği ve gümrükleme yaptıklarını söyledi.

Çakır, 1992 yılında Trabzon'dan Gelincik limanları arasında düzenli yolcu taşımacılığı yaptıklarını belirterek, “Hatta Trabzon- Batum arasında ilk kometa gemilerinin acentalığını da biz yaptık. O dönem Trabzon'da ne narenciyeciler, ne gemiciler, ne de şirketler vardı. Bir Karden, Sarptur ve biz Trabzontur vardık. Daha sonra ilerleyen zamanda doğan ihtiyaçtan dolayı narenciye ve sebze ihracatçıları da kendi gemilerini aldılar. Şu anda Trabzonlular'ın Trabzon'dan Sochi'ye çalışan 13 tane gemileri var. Bunlar Ro-Ro ve yolcu gemileri. Onların paketleme tesisleri, tır filoları var alış ve satışta bu işleri kendileri yapıyorlar. 

ÇİMENTO GEMİLERİNİN ACENTALIĞINI YAPIYORUZ 
Daha sonra gemi acenteliğini geliştirerek Trabzon-Sochi, Trabzon-Gürcistan, Trabzon-Novoroski arasında düzensiz olarak yük ve gemi taşımacılığı yapmaya başladıklarına işaret eden Çakır şunları söyledi: “Trabzon'dan Gürcistan ve Rusya'ya yüklü miktarda çimento sevkiyatı vardı. 2 bin- 3 bin tonluk gemilerle Trabzon'dan Poti ve Batum limanlarına çimento sevkiyatı sürekli devam ediyor. Bir hafta önce İlk defa Türkmenistan'a gemiyle 3 bin ton çimento sevkiyatı yaptık. Bu çimento gemisi Rostov Limanına giderek Türkmenistan'a ulaşacak. Daha sonra Trabzon'dan Portekiz'e çimento ihracat yapıldı, biz bunların da gemi acenteliğini yaptık. Halen de sürekli olarak Batum ve Poti limanlarına çimento sevkiyatı devam ediyor. Havaların ısınması ve şartlarının elverişli olması inşaat sektörünün canlanmasına vesile olmuş ve çimento sevkiyatları da artarak devam etmektedir.” 

Gemi, nakliye gümrükleme konularında sıkıntıları olmadığını söyleyen Çakır, Aşkale Çimento'nun Trabzon ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getirdi. Çakır Aşkale Çimento'nun Gürcistan ve Azerbaycan pazarında çok büyük güvenirliği olduğunun altını da çizerek, “Şu anda çimentodan başka narenciye sevkiyatımız vardır. 100 tonluk gemilerle bu işi yapmaya başladık, şu anda bin tonluk gemilerle Trabzon-Gelincik, Trabzon- Novoroski limanları arasında narenciye sevkiyatına devam ediyoruz” dedi. 

MADEN SEVKİYATI ARALIKSIZ SÜRÜYOR 
Trabzon Limanı'ndan ağırlıkta kömür ithalatı yapıldığını söyleyen Trabzontur Yönetim Kurulu Başkanı Çakır, Trabzon'dan mevcut 10 firmanın Rusya'dan sürekli olarak kömür ithal ettiğini bunun yanında 3 yıldan beri Arkas Denizciliğin servise koymuş olduğu düzenli konteyner gemileri ile her hafta Trabzon'a konteyner geldiğini kaydetti. Çakır şunları söyledi: “Limanımızda Çin ağırlıklı olmak üzere maden, mermer, gıda maddeleri (irmik, kedi kumu) gibi mal ve madenlerin sevkiyatı yapılmaktadır. CMK Dış Ticaret A.Ş bu ay içerisinde Çin'e 25 bin ton ihracat yapmıştır. Bunların Zigana Dağı'nda maden ocakları var. Global krizin etkisiyle firmalar krom ihracatını bir süre önce yavaşlamıştı. Yeni yeni piyasa ekonomisinin yükselmesiyle krom sevkiyatı yeniden başlamış oldu. Sivas'tan Emiroğlu madencilik Trabzon'dan sürekli mermer sevkiyatı yapmaya devam ediyor. Troya Madencilik, Ünye Mermer, Kaf-Mer, Özaltın Mermer gibi firmalar sürekli olarak Trabzon'dan mermer ve granit mermer sevkiyatı yapmaktadır. Ayrıca Ankara merkezli Atlas Mimarlık Mühendislik firması Ermenistan'a sürekli olarak dolaylı yoldan sevkiyat yapmaktadır. Onların da Gürcistan'da bir altın maden ocağı vardır. Bu altın maden ocağının işletmesini yapmaktadırlar. Yine firmamızın gümrükleme işlemlerini yaptığı Taka Deniz Ürünleri ile Özsandıkçı ürünleri hamsi sezonunda yıllardır dondurulmuş yada taze olarak Almanya ve Amerika ağırlıklı hamsi sevkiyatı yapmaktadır. Bunun dışında Natural plastik firması konteynerlarla İngiltere'ye, tırlarla Azerbaycan ve Gürcistan ile Yunanistan'a plastik mamulleri ihracatı yapmaktadır. 1982 yılından beri faaliyet gösteren firmamız yine Sabırlar Fındık İhracat, Özgün Gıda, Demirciler Gıda, Yavuz Gıdanın fındık ihracat gümrükleme işlemlerini de yapmaktayız. Yapıhan ve bunlara benzer firmalar da Trabzon'dan inşaat malzemesi ihracatı yapmaktadır.” 

İRAN TRANSİTİ LİMANIN UFKUNU AÇACAKTIR 
Önümüzdeki günlerde Trabzon Limanı'na gelmesi beklenen İran transitinin başlaması halinde Trabzon Limanı'nın ufkunun açılacağını savunan Çakır, “Karadeniz'in en büyük limanı olmasına rağmen Trabzon Limanı kalifiye elemanının yeterli olmadığını düşünüyorum. Albayraklar eski vinçleri tamir ederek, limanda güvenlik sistemi kurdu ancak işçilik olarak istenilen daha ileri seviyelerde olması gerektiğini düşünüyrum. Fiyatta diğer limanlara göre daha uygundur, hizmet açısından da çok uygundur” ifadelerini kullandı. 

Trabzontur firmasının ayrıca turizm gemi acenteliği ve turizm acenteliği olduğunu da hatırlatan Teoman Çakır. ilk geminin geçtiğimiz günlerde geldiğini, Mayıs ayı içinde de on tane geminin gelmesi beklendiğini söyledi. Çarır bu arada. 2009 yılı içinde 20 turist gemisinin Trabzon'a geleceğinin duyumlarını aldıklarını da ifade ederek, “ Acenteliğini yaptığımız gemilerin 2010 yılının Ekim ayında Trabzon'a sefer yapacaklar. Biz bir hafta sonra ne yapacağımızın planını yapmazken, Avrupalılar iki yıl sonranın planlarını yapıyorlar. Bizden bir yıl sonrası için liman masraflarını, gezi programlarını ve otel rezervasyonları için fiyat teklifi alıyorlar. Gümrükleme, turizm acenteliği, bilet satışı, gemi acenteliği, ithalat ve ihracat yapıyoruz” dedi. 

Serbest Bölgeyi Albayraklar Grubu'nun almasından sonra, ağırlıklı deponmun kullanılarak sürekli olarak transit buğday ve tahıl sevkiyatı yapıldığının altını çizen Çakır, “Rusya'dan gemilerle gelen tahıl ve buğday buradan konteynerlere yüklenerek Trabzon'dan Avrupa ülkelerine ya da Afrika ülkelerine ihracat yapılmaktadır. Trabzon Limanı'nın ufku açıktır. İran'la ilişkiler hükümet düzeyinde iyi gitmektedir. İran Trabzon Limanı'nı kullanmak istemektedir. Nakliye ve yakıttaki problemler aşılırsa Trabzon Limanı eskiden olduğu gibi İran'ın limanı olmaya adaydır” diye konuştu. 

Aşkale Çimento'nun Batum'da bayilerinin bulunduğunu ve bu bayilerin Aşkale Çimento'nun malını sürekli olarak Gürcistan ve Azerbaycan pazarına sunduğunu ifade eden Çakır, Aşkale Çimento'nun yakın zamanda Gümüşhane ve Erzincan'daki fabrikalarının faaliyete geçmesi halinde de Trabzon Limanı'ndan olan sevkiyatlar daha da artacağını kaydetti. 

TRABZON LİMANI LOJİSTİK LİMAN OLMALI 
Daha çok Trabzon Limanı'nın lojistik bir liman olarak hizmet vermesini istediklerini, İhracatçılar Birliği ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın önderliğinde Trabzon Limanı'nın lojistik bir liman olarak hizmete geçmesini beklediklerini ifade eden Çakır, buna ihtiyaç olduğunu ileri sürdü. Çakır, şunları söyledi: “Çünkü Trabzon Limanı bunu yapmazsa Batum ve Poti bunu yapacaktır. Yine gündemde olan Trabzon-Batum, Batum-Sarp, Hopa-Batum demiryolu hizmete girdiği zaman nakliyeciler daha ucuz imkanlarla Türki cumhuriyetlere ve iç pazarlara mallarını pazarlayabilecektir. Şu anda Erzurum üzerinden İran'a ve Türki Cumhuriyetlere tren bağlantısı vardır. Yalnız bizdeki raylarla diğer ülkelerdeki raylar uyuşmadığından tren istasyonlarına aktarma yapılmaktadır. Arkas denizciliğin bünyesinde bulunan Arkas tren hizmetleri Samsun Limanı'ndan gelen İzmir'den gelen daha sonra Samsun'dan ve Erzurum üzerinden tren yoluyla Türki Cumhuriyetlere sevkiyat yapmaktadır. Tren yolu ihracatımızın önünü açacaktır. Mersin'den tırlarla Trabzon veya Samsun'a taşınan narenciye ürünleri Samsun ve Trabzon üzerinden Sochi ve Novoroski limanlarına ekonomik yoldan düzenli sefer yapmaktadırlar. Bu iş tren yolu ile başladığında daha ekonomik olacak ve sevkiyatlar devam edecektir. Narenciye dayanaksız olduğu için trenle yapılan sevkiyatların çoğu zarar görebilir. Bunun için de hava şartlarından etkilenmeye ürünler tren yolundan ekonomik bir şekilde ülkemize Limanımıza gelip buradan diğer ülkelere transit gidebilecektir. Trabzon Limanı GAP'a açılacak kapı olması gerekirken, bize GAP'tan henüz bir kilo ürün dahi gelmemiştir. Bu bizim ayıbımızdır. Devletimiz imkanlarını ihracatçı için kullanırsa, ihracatçımızın önünü açacaktır, daha ekonomik yoldan daha çok kazançla beraber ürünlerimiz ihraç edilecek ve bundan daha çok döviz gelecektir. Bundan ihracatçı da Trabzon ekonomisi de devlet de kazanacaktır.” 

Nurgül Günaydın / haber61.net

 

- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğünden Batum Başkonsolosluğuna Ziyaret (04.02.2015)

T.C. Ekonomi Bakanlığı Resmi Sitesi / 11.02.2015

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği  Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Sn. Uğur Teoman Çakır ve bereberindeki 20 kişilik heyet Batum  Başkonsolosluğunu ziyaret etmişlerdir. Ziyarette yaklaşan turizm sezonunda gerek Doğu Karadeniz, gerek Sarp Sınır kapısı gerekse  Batum’da alınması gereken önlemler masaya yatırılmıştır. Toplantıda Başkonsolos Sn. Yasıin Temizkan’ın yanısıra Ticaret Ataşesi  Mikail Develioğlu, Gümrük Ataşesi Özay Kutlu, Muavin Konsoloslar Sait Faik Gülşen ve Osman Taş hazır bulunmuşlardır.  

 Kaynak ve Yayımlayan: Batum Ticaret Ataşeliği